Cirrus bewolking

Cirrus zijn wolken die op een hoogte van 6 tot 12 kilometer voorkomen. Ze bestaan volledig uit ijskristallen. Deze hoge wolken lijken heel langzaam te bewegen of zelfs stil te staan, maar door de grote hoogte geeft dat een vertekend beeld: in werkelijkheid gaan ze snel, soms ruim 100 km/uur. Weerkundigen noemen ze sluierwolken, die het licht van de zon nog doorlaten.

Deze wolken, die vaak te zien zijn als het mooi weer is, hebben een draderige structuur en kunnen zich ook rangschikken in kleinere of grotere plukken of smalle banden.
 

Over Zuid-Afrika

Geografie

Zuid-Afrika ligt op de meest zuidelijke punt van het Afrikaanse continent. De totale landoppervlakte bedraagt 1.228.376 km² (groter dus dan de oppervlakte van Nederland, België, Frankrijk, Italië en Duitsland samen). Zuid-Afrika grenst aan Namibië, de republieken van Botswana, Zimbabwe en Mozambique. Lesotho (tussen Bloemfontein en Durban) en Swaziland (aan de oostkust, grenzend aan Mozambique) liggen ook in Zuid-Afrika, maar zijn twee onafhankelijke koninkrijkjes.

Zuid-Afrika kent negen Provincies, met elk een eigen wetgeving, premier en ministers. De provincies onderscheiden zich van elkaar door landschap, cultuur, historie en klimaat. Deze provincies zijn: Western Cape, Eastern Cape, Kwazulu-Natal, Northern Cape, Free State, North-West, Gauteng, Mpumalanga en Limpopo.

Pretoria, Johannesburg, Durban en Kaapstad zijn de grootste en belangrijkste steden van Zuid-Afrika. Pretoria, tegenwoordig Tshwane geheten, is de hoofdstad en herbergt veel Nederlandse en Engelse gebouwen. Johannesburg is het handelscentrum van het land en heeft ook een belangrijke sociaal-culturele functie.

Landschap

Wie naar Zuid-Afrika gaat, komt in een kleurrijk land van onvergetelijke schoonheid met scherpe contrasten in diversiteit. Het binnenland bestaat uit hoogvlakten, steppen, woestijnen en savannes. Het westen is woestijnachtig en naar het oosten neemt de begroeiing toe.

Hypermoderne luxe in de grote steden staat naast de eenzaamheid van kleurrijke, kleine dorpjes in de verlaten binnenlanden en de enorme uitgestrektheid van de wildparken.

Zee

Zuid-Afrika wordt omsloten door zowel de Atlantische als de Indische oceaan. De kustlijn is bijna drieduizend kilometer lang.

Klimaat

Zuid-Afrika heeft uiteenlopende klimaten, van mediterraan op het Kaapse schiereiland en gematigd in het binnenland tot subtropisch in de kuststreken van Kwazulu-Natal en delen van voormalig Transvaal.

Aan de kust is er sprake van twee grote stromingen: de warme Mozambique-Agulhas aan de Oostkust en de koude Benguela aan de Westkust. Deze twee stromingen beïnvloeden in belangrijke mate het Zuid-Afrikaanse klimaat. Zo liggen Durban (Oostkust) en Port Nolloth (Westkust) min of meer op dezelfde breedtegraad maar is er sprake van een gemiddeld temperatuurverschil tussen beide steden van minstens 6 graden.

De gemiddelde regenval in Zuid-Afrika bedraagt 464mm. 21% van het land kent een totale regenval van minder dan 200mm per jaar, 48% tussen de 200 en 600mm per jaar en 31% meer dan 600mm per jaar. Zuid-Afrika kent ook een winterregenseizoen in Western Cape en een zomerregenseizoen in de rest van het land. Zuid-Afrika heeft, net als Nederland, vier seizoenen; vanwege de ligging ten opzichte van de evenaar verlopen deze seizoenen echter in tegengestelde volgorde.

Omdat het grootste gedeelte van Zuid-Afrika hoger boven de zeespiegel ligt dan vergelijkbare regio’s op dezelfde breedtegraad, ligt de gemiddelde temperatuur in Zuid-Afrika wat lager dan in die gebieden. De gemiddelde temperatuur is vrij uniform door heel Zuid-Afrika. In de zomer is een temperatuur van 32 graden heel gebruikelijk; in sommige delen van het land kan het zelfs warmer worden. April en Mei zijn gewoonlijk de meest plezierige maanden in zowel de winter- als zomerregenseizoenen. In warmere provincies als KwaZulu Natal, Mpumalanga en Limpopo zijn Juni en Juli de meest geschikte vakantiemaanden.

Bevolking

Zuid-Afrika heeft een totale bevolking van in totaal 44.8 mln inwoners en staat ook wel bekend als de “Rainbow Nation”, vanwege de grote diversiteit aan bevolkingsgroepen.

De Hottentotten en de Bosjesmannen waren de oorspronkelijke bewoners van Zuid-Afrika, maar in de loop der tijd vermengden ze zich met andere volkeren. Tegenwoordig bestaat het grootste perrcentage inwoners (79%) uit de oorspronkelijke zwarte bevolking, daarna volgen blanken (10,9%), kleurlingen (8,9%) en Indiërs (2,6%). Afstammelingen komen in Zuid-Afrika van de San en Nguni (Xhosa, Zulu, Swazi, Ndebele), de Sotho-Tswana (Zuid, Noord en West Sotho-Tswana) en verder van de Tsonga, Venda, Indiërs, Afrikaners, Engelsen en Chinezen.

Taal

Zuid-Afrika heeft 11 officiële talen. In het gehele land wordt er Engels gesproken; met name in de Kaapprovincies en Vrijstaat wordt er Afrikaans gesproken. Deze laatste taal is ontstaan uit het Nederlands zoals dat in de Middeleeuwen in Holland en Vlaanderen werd gesproken. In het Afrikaans zijn ook invloeden van andere Europese, Afrikaanse en Aziatische talen terug te vinden. Het Afrikaans is voor Nederlanders goed verstaanbaar.

Tijdsverschil

Tijdens de wintertijd is het 1 uur later dan in Nederland. In de zomertijd is er geen tijdsverschil met Nederland.

Munteenheid

De munteenheid van Zuid-Afrika is de Rand (ZAR). Bekende creditcards worden vrijwel overal geaccepteerd.

Eten & Drinken

Zuid-Afrika kent een grote variatie aan restaurants met lokale gerechten. Vooral vis is zeer aan te raden maar zeker ook de bekende braai (barbecue). De lokale keuken is natuurlijk het meest avontuurlijk. Naast de eigen keuken is de wereldkeuken ruim en op prima niveau vertegenwoordigd: Thais, Frans, Chinees, Indiaas en Italiaans. Zuid-Afrika is tevens beroemd om zijn keur aan wijnen. Daarnaast is er een groot aantal exportbieren te koop, evenals alle bekende merken frisdranken.

Op de meeste plaatsen in Zuid-Afrika is het leidingwater perfect drinkbaar. In de wat meer afgelegen gebieden of parken wordt vaak gebruik gemaakt van boorputten, het is verstandig het water daar eerst te koken. Water nuttigen uit rivieren of meren wordt afgeraden.

Feestdagen in 2010

01 Januari - New Year´s Day
21 Maart - Human Rights Day
02 April - Good Friday
05 April - Family Day
27 April - Freedom Day
01 Mei - Workers´ Day
16 Juni - Youth Day
09 Augustus - National Women´s Day
24 September - Heritage Day
16 December - Day of Reconciliation
25 December - Christmas Day
26 December - Day of Goodwill

Bron: bron: www.info.gov.za/aboutsa/holidays.htm

Historie

De Portugees Bartholomeus Diaz ontdekte Kaap de Goede Hoop in 1488. Bijna twee eeuwen later, in 1652, vestigde zich de eerste Nederlandse kolonie onder leiding van Jan van Riebeek. In de eeuwen daarna volgden veel Hollanders zijn voorbeeld. In deze periode werd de basis gelegd voor de huidige taal, het Zuid-Afrikaans, dat veel op het Nederlands lijkt. Ook de vele boerderijen doen denken aan die van Nederland.

Rond het begin van de negentiende eeuw veroverden de Britten Zuid-Afrika. Met de Engelse overheersing vertrokken veel boeren, die de nieuwe republieken Oranje-Vrijstaat en Transvaal stichtten. De Engelsen verstevigden hun grip op het land toen in 1870 diamanten werden gevonden. Vele Engelsen kwamen over vanuit Europa naar Afrika, tot groot ongenoegen van de Transvaalse president Kruger. Het leidde tot de Boerenoorlog, die in 1910 resulteerde in de stichting van de Unie van Zuid-Afrika. In 1961 werd het land definitief een onafhankelijke republiek.

 In Zuid-Afrika leidde de apartheid tot van staatswege gescheiden leefgebieden van blanken enerzijds en zwarten anderzijds. Zuid-Afrika had vanwege de apartheid met een economische boycot te maken. Nadat Nelson Mandela in 1990 na 28 jaar uit de gevangenis van Robbeneiland werd vrijgelaten en met zijn partij ANC aan de macht kwam, werd de apartheid in 1994 met het houden van de eerste democratische verkiezingen formeel opgeheven.

Zoeken op deze website


Inloggen
Nog niet geregistreerd? Schrijf nu in

Over Cirrus

Cirrus Staffing Services is sinds 1997 gespecialiseerd in het werven & selecteren, uitzenden en detacheren van professioneel contact center personeel.

Cirrus beschikt over een interessant netwerk van gerenommeerde organisaties uit diverse branches, zoals de financiële dienstverlening, telecom, reisbranche, etc. Wij bieden uitdagende functies zoals helpdesk- of klantenservice medewerker, alsmede administratief- en commercieel medewerker, zowel parttime als fulltime.

Abonneren op nieuwsgroepen
Vul hieronder je e-mailadres in om je aan te melden voor onze nieuwsbrieven.
E-mail adres